Med Canal Digital får du tillgång till ett stort utbud av dokumentär- och faktakanaler. Nedan hittar du några exempel på vad som är aktuellt just nu.

Aktuellt

SVT-premiärerna du inte vill missa
Publicerad den 09 januari
09 januari

SVT-premiärerna du inte vill missa

SVT rivstartar 2017 med massor av nya seriestarter. Här är några premiärer att hålla ett extra öga på.

Tisdag 10/1

Familjer på äventyr, SVT1 kl 20
I den tredje säsongen av "Familjer på äventyr" möter vi fyra nya familjer under sex program: Seglarna som ska korsa Atlanten i en pytteliten båt, utvandrarna som flyttar till Spanien för att börja ett nytt liv, äventyrarna i Sydafrika som lever som om varje dag vore den sista och sökarna som letar efter lugnet på Grönland. Men vad gör man när barnen absolut inte vill följa med?

Veckans brott, SVT1 kl 21
Premiär för säsong 14 av SVT:s populära kriminalprogram, där hela sveriges favoritprofessorn Leif GW Persson med hjälp av programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.

Onsdag 11/1

Dolly, SVT2 kl 20
Helt ny film- och tv-serie-talkshow i åtta delar. Programet leds av Petra Mede och Fredrik Sahlin och innehåller både gäster, intervjuer och folkbildande inslag. 

Vänligen Lars Lerin, SVT1 kl 21
I januari ger sig konstnären Lars Lerin återigen ut för att leta nya vänner och träffa människor han är nyfiken på. I säsong två av ”Vänligen Lars Lerin” träffar han Helena Bergström, Thorsten Flinck, Barbro Lindgren, Filip Hammar, Björn Ranelid och Martina Montelius. Det blir samtal om livet, döden och föräldraskapet.

Gatans kör, SVT1 21:30
Vi följer med när operasångaren Rickard Söderberg startar en kör bestående av människor som befinner sig i en svår situation i vardagen, till exempel hemlöshet.

Torsdag 12/1

Samtidigt i Hofors, SVT1 kl 21
I den här dokumentärserien får vi stifta bekantskap med rebellen Hårdrocks-Micke, Nathalie med sina illrar, eldsjälen Katarina, Dödgrävaren, frisören Lotta och den evigt optimistiske Spar-Arne och många fler. Deras vilja att göra Hofors till en bättre plats förenar dem, men vägen dit är krokig.


Söndag 15/1

Innan vi dör, SVT1 kl 21
SVT:s nya thrillerserie "Innan vi dör" är en känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar om starka familjeband, farliga förälskelser och brutal maktkamp i undre världen. I huvudrollerna ses bland andra Marie Richardson, Adam Pålsson och Alexej Manvelov. 

TV-julens 10 höjdpunkter
Publicerad den 19 december
19 december

TV-julens 10 höjdpunkter

Jul-tv-tablån är full av klassiska storfilmer, prisbelönta dokumentärer och gåshudsframkallande sportkrönikor. Här är 10 tv-tips för dig som ser fram emot att spendera helgdagarna i soffan.

23 december

The Blind Side – Sjuan, kl 22:00
Den sanna historien om den amerikanska tonåringen Michael Oher som genom sin talang och unika fysik gick från hemlös och hopplös till eftertraktad collegerekryt och NFL-proffs. Sandra Bullock vann en Oscar för sin roll som den karismatiska Tennessee-morsan med den starka viljan och det stora hjärtat. Hög feel good-varning!

Fler tips: Bingolotto (TV4, 19:30), På spåret julspecial (SVT1, 20:00), Hot shots – höjdarna! (TV6, 23:20)

Julafton

Hook – TV3, kl 16:00
Steven Spielbergs magiska 90-talstolkning av J.M Barries Peter Pan-saga. Perfekt jul-familjefilm med massor av mysig mystik, äventyr och spännande sjörövarmiljöer. Robin Williams är Peter Pan, Julia Roberts gör Tingeling och Duston Hoffman spelar den elaka ärkeantagonisten Kapten Krok. Börjar direkt efter Kalle!

Fler tips: Ett päron till farsa firar jul (Kanal 5, 18:00), Bad santa (TV4 Film, 21:00), Tomten är far till alla barnen (TV4, 21:05)

Juldagen

Amy – SVT2, kl 21:00
Den Oscarsvinnande dokumentären om den brittiska artisten Amy Winehouse, som så tragiskt dog redan vid 27 års ålder 2011. Efter biopremiären förra sommaren har filmen blivit den mest sedda dokumentären någonsin i Storbritannien. Det är lätt att förstå varför.

Fler tips: Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse (Kanal 5, 20:00), Braveheart (TV3, 21:00), Hamilton: I nationens intresse (TV4, 21:30) 

Annandagen 

Den unge Zlatan – SVT1, kl 20:00
Historien om hur allting började för Sveriges genom tiderna största bolltrollare. Dokumentären innehåller nyinspelade intervjuer med ex-tränare och lagkamrater varvat med överblivet Zlatan-material från bröderna Gerttens kultförklarade Blådårar-filmer om Malmö FF. Ett måste för Zlatan-entusiasten. Men även för den som tvivlat.  

Fler tips: Premier League: Man United – Sunderland (TV3, 16:00), OS-krönikan (TV3, 18:00), Full Metal Jacket (Kanal 5, 23:00)

27 december

EM-krönikan 2016 – SVT2, 20:00
Egentligen har man ju glömt bort att det ens spelades ett stort fotbollsmästerskap i somras. Så intetsägande och förlamande färglös var den svenska insatsen i Frankrike-EM. Men det finns ju ändå (oavsett idrottslig prestation) något mys-nostalgiskt med att se på sportkrönikor i mellandagarna. Borde föresten inte SVT, som ny tradition, visa 94-krönikan varje jul? 

Fler tips: Sagan om ringen  Härskarringen (Sjuan, 21:00), Sällskapsresan (TV4, 21:30), Enemy at the gates (TV4 Film, 23:30)

28 december

Casablanca – SVT1, kl 15:25
Kan det bli mer klassiskt än Humphrey Bogarts och Ingrid Bergmans andra världskriget-rendezvous i Casablanca? En film man helt enkelt "ska ha sett". Bara att bocka av.

Fler tips: Sällskapsresan 2: Snowroller (TV4, 21:00), Sagan om de två tornen (Sjuan, 21:00), JVM: Schweiz – Sverige (SVT2, 23:00)

29 december

American Sniper – C More First HD, kl 21:00
Clint Eastwoods verklightesbaserade och flerfaldigt Oscarsnominerade krigsdrama om den amerikanska krypskytten Chris Kyle som under Irakkriket dödade omkring 150 fiendesoldater. Mycket sevärd. Och givetvis superamerikansk.

Fler tips: SOS: En segelsällskapsresa (TV4, 21:00), Sagan om konungens återkomst (Sjuan, 21:00), JVM: Finland – Sverige (SVT2, 23:30)

30 december

Gudfadern – Kanal 9, kl 21:00
Francis Ford Coppolas ikoniska maffiaepos från 1972 är enligt många den bästa film som någonsin gjorts. Manuset, möljöerna, musiken, Marlon Brando. Allt håller världkslass. Perfekt att gotta ner sig i innan den eventuella nyårsstressen sköljer över en. 

Fler tips: Midnight in Paris (TV4 Film, 16:30), Mamma Mia! (TV3, 21:00), Familjetrippen (Sjuan, 21:00)

Nyårsafton

Karate Kid: Sanningens ögonblick – TV6, kl 16:20
Rund av året med en rikitgt 80-talsklassiker! Bakom pannbanden, tonårstestosteronet och de höga round-kicksen finns i Karate Kid en oväntat fin underdog-historia om både vänskap och kärlek. Du visste väl föresten att Pat Morita nominerades till en Oscar för sin oefterhärmliga tolkning av karateoraklet och supermentorn Mr. Miyagi?

Fler tips: Freedom writers (Sjuan, 13:20), På spåret (SVT1, 20:00), Gudfadern 2 (Kanal 9, 23:05)

Nyårsdagen

Saknad C More Series HD, kl 21:00
Premiär för Colin Nutleys nervpirrande kriminaldramaserie Saknad. Helena Bergström spelar poliskommissarie Maja Silver som reser tillbaka till sin gamla hemstad i det svenska bibelbältet för att återse och lappa ihop relationen till dottern Rebecka (spelad av Molly Nutley). Samtidigt lamslås det lilla samhället av en fruktansvärd upptäckt. I övriga roller ses bland andra Samuel Fröler, Julia Dufvenius och Johan Widerberg. 

Fler tips: Backhoppning: Världscupen Garmisch-Partenkirchen (SVT1, 14:00), Agnetas nyårkarameller (TV4, 20:00), Departed (Kanal 9, 21:00)

 

OBS! Tänk på att kanalbolagen kan ändra starttiderna. För den senaste tablåläggningen, se exempelvis tv.nu.

Följ med på ett episkt äventyr – Planet Earth II är här
Publicerad den 03 november
03 november

Följ med på ett episkt äventyr – Planet Earth II är här

När Planet Earth hade premiär 2007 förändrade den vår syn på världen. Nu, tio år senare, är uppföljaren här. Förbered dig på en hissnande resa till några av vår planets mest spektakulära platser – och upplev de vilda djuren på ett sätt du aldrig gjort förut.

Planet Earth II spelades in under tre års tid på 40 olika platser runt om i världen. Med hjälp av fjärrstyrda kameror, drönare och avancerade mörkerkameror har filmteamet kunnat komma närmare djuren än någonsin tidigare  och resultatet är häpnadsväckande.

Serien består av sex entimmeslånga avsnitt där varje episod tillägnas en specifik miljö  berg, öar, jungel, öken, savann och städer ska alla avhandlas under säsongens gång. Rösten som guidar dig genom serien tillhör naturfilmslegendaren Sir David Attenborough och för den mäktiga musikkompositionen står ingen mindre än filmmusiksgiganten Hans Zimmer. Gåshudsvarning: hög.

Planet Earth II visas åtta söndagar framöver med start den 6 november kl 21:00 på BBC Earth HD.

Premiär: 6 november
Tid: 21:00
Kanal: BBC Earth HD

BBC Earth HD ligger på kanlaplats 26 och ingår i Familjepaketet.

Världspremiär för DiCaprios klimatdokumentär
Publicerad den 28 oktober
28 oktober

Världspremiär för DiCaprios klimatdokumentär

På söndag den 30 oktober är det världspremiär för den skakande klimatdokumentären Before The Flood med Leonardo DiCaprio. Du ser den på National Geographic Channel kl 22, helt utan reklamavbrott.

Leonardo DiCaprio har nyligen utsetts till FN:s fredsbudbärare för att uppmärksamma klimatfrågan och tar sig därmed an sin viktigaste uppgift i livet. Han reser från det vidsträckta Grönland till de brinnande skogarna i Sumatra och Vatikanstatens salar för att undersöka klimatförändringarnas förödande påverkan på jorden. Tack vare sin möjlighet att tala med aktivister, forskare och världsledare, inklusive Barack Obama, Elon Musk och påve Franciskus, gräver han djupt för att ta reda på vad som har orsakat krisen och hur den kan gå att lösa. DiCaprio söker svaret på frågan: Kan vi handla innan det är för sent?

Premiär: söndag 30 oktober
Kanal: National Geographic Channel HD
Tid: 22:00

National Geographic Channel ingår i Familjepaketet och ligger på kanalplats 20.

Möt människorna som skakade om världen
Publicerad den 21 september
21 september

Möt människorna som skakade om världen

I den helt nya dokumentärserien Ett möte med... får du lära känna några av världens mäktigaste och mest kontroversiella personer och ledare. Serien består av sju delar och kommer att visas på National Geographic Channel på söndagkvällar med start den 25 september.

Stämmer alla myter om den colombianska kokainkungen Pablo Escobar? Vem var egentligen människan Saddam Hussein? Och hur kan en gammal actionhjälte från Österrike blir guvernör för USA:s största stat?  Svaren får du i National Geographics nya dokumentärsereie Ett möte med...

Varje söndagkväll under sju veckor får du lära känna en ny person som alla på ett eller annat sätt förändrat världen. Genom intervjuer med människor som stått personerna nära, varvat med unika arkivbilder och klipp, skildras några av vår tids största rubrikskapare från ett helt nytt perspektiv. Först ut i serien är den före detta kokainkungen och colombianska multimiljardären Pablo Escobar. 

Premiär: 25 september
Tid: 21:00
Kanal: National Geographic Channel HD

National Geographic Channel HD ingår i Familjepakatet och ligger på Kanalplats 20.

Här är alla avsnitt och datum

25 september: Pablo Escobar
2 oktober: Saddam Hussein
9 oktober: Suge Knight
16 oktober: Vladimir Putin
23 oktober: Arnold Schwarzenegger
30 oktober: Donald Trump
Datum ej klart: Hillary Clinton