HD-TV för bästa bild och ljud

Du har tittat på TV hela ditt liv men plötsligt dyker HDTV upp med krångliga termer och mängder av prylar och kablar. Visst kan det kännas förvirrande men ta det lugnt så guidar vi dig genom HDTV-land. Fast om du hellre önskar en snabb sammanfattning så kommer den här: HDTV ger dig rejält mycket bättre bild och ljud.

HDTV står för High Definition TV vilket betyder TV med hög upplösning. Den högupplösta bilden blir skarpare och mer detaljrik eftersom bilden innehåller mer information än en vanlig tv-signal.

HDTV ger dig en bild som är fem gånger bättre än vanlig standard-TV (analog eller digital). Eftersom HDTV ofta sänds med surroundljud blir även ljudupplevelsen betydligt bättre jämfört med en vanlig standardsändning. Med andra ord innebär HDTV en upplevelse utöver det vanliga.

HDTV
Fem gånger bättre bild

FEM GÅNGER BÄTTRE BILD

Fler pixlar fyllda med bildinformation resulterar i en skarpare bild. Standard-TV har en upplösning på 720x576 pixlar. HDTV från Canal Digital har en upplösning på upp till 1920x1080 pixlar. Vad blir resultatet om vi räknar på det?

720x576 ˜ 400000 pixlar
1920x1080 ˜ 2000000 pixlar

400000 pixlar multiplicerat med fem blir 2000000 pixlar. Det är alltså detta som ligger till grund för uttrycket "HDTV ger dig fem gånger bättre bild". 
Läs mer om hur du optimerar din bild

INTE SAMMA SAK SOM DIGITAL-TV

Många blandar ihop digital-TV och HDTV men här gäller det att skilja på begreppen. Digital-TV är ett sätt att sända TV-signaler. HDTV handlar om den förbättrade upplösningen och själva bildkvaliteten. 
Läs mer om hur du optimerar ditt ljud

HDTV

 

HDTV ÄR FRAMTIDEN

HDTV är här för att stanna. I takt med att allt fler kanaler börjar sända i HD-format kommer utbudet av HDTV-kanaler att öka på den svenska marknaden. I USA har utvecklingen nått betydligt längre. Där finns över 130 HDTV-kanaler som visar allt från barnprogram till film, sport och nyheter.

 

VAD BEHÖVS FÖR ATT SE HDTV?

Platt-tv

För att se HDTV behöver du en TV som kan visa högupplösta signaler. Det låter kanske besvärligt men är egentligen mycket enkelt: om du har en platt-TV, då kan du se HDTV.

När du ska köpa TV upptäcker du ganska snart att det finns en rad olika märkningar. Den vanligaste är HD Ready som egentligen inte betyder mycket mer än att TVn kan hantera och visa högupplöst bildmaterial. Detta kan i princip alla nya platta TV-apparater i dag.

HD Ready är den standard som först sattes för att avgränsa vad som är HD och inte. Sedan kom en ny teknik med 1080 vertikala linjer, som populärt kallas för full HD. Termen är inte riktigt bra eftersom du aldrig kan säga att en upplösning är full. Det rätta namnet på tekniken borde istället vara 1080p HD Ready.

Men för att sammanfatta det hela: båda märkningarna innebär att du kan se HDTV, men TV-apparater märkta med full HD ger dig skarpare bild än de som är märkta med HD Ready. Läs mer om att köpa TV.

HD-box & HDMI-kabel

Det räcker inte med en platt-TV för att se HDTV. Du behöver även en HDMI-kabel och en HD-box som kan ta emot och visa HDTV-kanaler.

Du behöver en box med stöd för HDTV för att kunna se HD-sändningar. Alltså kan du inte titta på HDTV om du har en box avsedd för standard-TV. HD-boxen är bakåtkompatibel vilket innebär att den kan ta emot och visa både standard-TV och HDTV. Du är med andra ord rustad inför framtiden samtidigt som du kan fortsätta titta på alla vanliga kanaler. En annan viktig sak som behövs för att kunna se HDTV är en HDMI-kabel. HDMI-kabeln säkerställer att bild och ljud överförs digitalt utan kvalitetsförlust mellan box och TV. Den medföljer alltid när du köper HD-box av oss.

De flesta TV-operatörer säljer HD-boxar avsedda för den TV-distribution du väljer att abonnera på. Canal Digital erbjuder HD-boxar både för satellit (parabol), kabel-TV och IPTV. Våra HD-boxar stödjer både DVB-s och DVB-s2, det vill säga HDTV i MPEG-2 och MPEG-4 samt traditionella digitala sändningar. Det innebär att de är kompatibla för både befintliga sändningar och de nya sändningsstandarderna.

Läs mer om våra boxar här