Se Raised by Wolves på TNT med Canal Digital
© 2020 Warner Media LLC. All Rights Reserved.

Uppdaterat: 2020-11-11

Danskt i huvudrollen i TNT:s Raised by Wolves

I en avlägsen galax, på planeten Kepler-22, landar ett rymdskepp bemannat av två androider (en typ av robot-människor). Med sig har de 12 foster som en dag ska växa upp och utgöra grunden för en ny, icke-religiös civilisation på den nya planeten. Jorden? Den har förstörts efter ett krig mellan ateisterna och de religiösa, kallade "Mithraics".

Så här börjar den omtalade Sci-fi-serien Raised by Wolves, som just nu visas på TNT.

Serien är skapad av Aaron Guzikowski och regisseras av bland andra Ridley Scott och hans son Luke Scott. I huvudrollen ser vi Amanda Collin som spelar Android Mother. I rollistan hittar vi även svenska Mattias Varela och Viking-skådisen Travis Fimmel, känd för sin roll som Ragnar Lothbrok i HBO-serien.

Om Amanda Collin


Amanda Collin är 34 år och utbildad på William Esper Studio i New York. Hon har tidigare medverkat i flera danska filmer och serier, bland annat "Flaskpost från P" från 2016 med svenke Fares Fares i en av rollerna. 2018 tilldelades hon både en "Robert" och "Bodil-priset" (två danska filmpris) för bästa kvinnliga huvudroll. Båda för hennes gestalting av karaktären Marie i filmen "En frygtelig kvinde".

Bara 36 timmars förberedelse


2019 är Amanda Collin på Subtitle Festival på Irland. Festivalen visar europeiska filmer och bjuder in filmskapare från hela världen. Amanda är där i egenskap av sin roll i filmen "En frygtelig kvinde", och det är just den filmen som rollsättaren Kate Rhodes James tittar på. Direkt efter visningen erbjuder hon Amanda att povspela för rollen i Raised by Wolves. Och sen gick allt snabbt.
– Från det att jag hörde talas om projektet tills att jag provspelade tog det nog bara 36 timmar. Så det var ganska intensivt, jag var bara tvungen att lära mig replikerna och dyka upp.

Det fanns ingen tid till att hinna bli nervös, men Amanda själv tror att just det kan ha varit till hennes fördel.
– Det är nog faktiskt det bästa sättet att gå in i en provspelning på. Om jag hade haft en vecka på mig hade jag nog börjat tänka för mycket. Så det var nog bara tur att det gick så snabbt!

Spelar en komplex karaktär


Bara sex veckor senare står hon i ett öde landsskap i Sydafrika. Hon har på sig en silverdräkt i latex och är redo att spela rollen som Android Mother. En karaktär som i egenskap av android kan verka lite kantig. Särskilt i de sociala interaktionerna med sina barn. Amanda betonar att formningen av karaktären är en kollektiv process mellan skådespelare och regissör.
- Det ligger ofta mycket i manuset och i scenen. Hela psykologin bakom karaktären Mother är att hon är helt ny på detta. Hon har ingen erfarenhet alls, inga väninnor som hon kan be om råd om barnuppfostran och mödraskap. Så jag var tvungen att ständigt ställa mig frågan "Har hon några känslor för det här? Ja, det har hon. Men varför har hon det? Hon kan ju inte känna känslor alls?". Det är jättekul att arbeta med en sån här karaktär.

Regisserades av en levande legend


Att arbeta med Ridley Scott är också något Amanda ser tillbaka på med glädje.
- Han gjorde allt lättare för mig. Det var en sådan gåva att få arbeta med en levande legend som honon, och han är riktigt bra på det han gör. För mig handlar det mycket om att regissören ska skapa en känsla av trygghet med dem han jobbar med. Låta dem känna att de är en del av processen.
Amanda frågade ofta hur hon skulle tolka en scen och fick då ofta svaret "Överraska mig! I Love Surprises!".
- Frihet var viktigt och han la en väldigt trygg grund för att vi skulle våga testa saker.

Ett tillfälle imponerade särkillt på Amanda.
- Jag blev väldigt nervös inför en scen där jag skulle skrika. Jag blev ganska liten och började tänkta att jag, Amanda, skulle gallskrika framför 250 personer på en inspelning. I en sådan situation måste du prata med regissören, så jag hade ett möte med Ridley där vi bara pratade om just det. Vi tittade på Youtube-videor om att skrika, gjorde det enkelt och avslappnat och med fokus på att ha kul! Det blir som en försäkran om att du vet att du kan misslyckas, men att det fortfarande finns någon där som fångar dig om det skulle hända.

Spännande att göra sina egna stunts


Serien är full av vilda stunts och fartfyllda actionscener, särskilt där Amandas karaktär är inblandad. Hon fick testa själv och började träna i en stor hall tillsammans med fem professionella stuntmän.
- Det var så kul! Verkligen en dröm! Det var väldigt tekniskt och vilt, men jag försökte göra så mycket som möjligt själv.

Hennes mod resulterade i en och annan blåtira, men då kunde alltid Amandas stuntkvinna, Christy, ta över.
- I en av de första scenerna där jag slåss med Jinn (en Mithraics-android) ska han slå ner mitt huvud i ett bord och jag måste hålla emot med händerna. Men jag blir så upphetsad att jag dunkar ner huvudet i bordet på riktigt. Så det resulterade i en ganska fin blåtira där, säger Amanda med ett leende.

Hyllas av tittarna 


Serien har fått mycket beröm av tittarna sen premiären i september. Detta återspeglas även tydligt på IMDb där Raised by Wolves just nu har det höga betyget 7,9.

Alla 10 avsnitt av den första säsongen finns nu att streama i Canal Digitals playtjänst och app. Serierna från TNT ingår för dig som abonnerar på kanalpaketet Underhållning.

I kanalpaketet Underhållning ingår mängder av streamingexklusiva filmer och serier som du får tillgång till via Canal Digitals playtjänst och app, till exempel Raised by Wolves från TNT. Utöver detta får du även 33 TV-kanaler med fokus på film, serier, dokumentärer, nyheter och barnprogram.