Satellitt

Det är inte magi det är teknologi: Direkt från satellit

Vad har författaren av ”2001 – En rymdodyssé” och TV-signaler med överlägsen kvalitet gemensamt?

För att får svar på den frågan måste vi spola tillbaka bandet några år. Historien om hur vi kan skicka TV-bilder från en fotbollsmatch på andra sidan jorden, rakt upp i rymden och sen direkt hem till dig, börjar nämligen med författaren Arthur C. Clarke. Samma författare som en gång sa: ”Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.” Tillräckligt avancerad teknologi är omöjlig att skilja från magi. Och även om det kanske är lite magstarkt att jämföra satellit-TV med magi, finns det ändå något magiskt med teknologin som gör allt möjligt. I alla fall om man tittar lite närmare på saken.

Presenterade idén 1945

Arthur C. Clarke är kanske mest känd som science fiction-författare, men han var också den första som publicerade idén att man borde kunna använda satelliter för att skicka kommunikationssignaler. Redan i februari 1945, i tidskriften Wireless World, presenterade Clark sin tanke om att använda satelliter för att sända TV- och telefonsignaler. Det skulle sen dröja nästan 20 år innan Clarks idé blev verklighet, då den första TV-satelliten (Telstar 1) sköts upp i rymden av de amerikanska myndigheterna. Något som gjorde att John F. Kennedys tal till nationen kunde direktsändas i Frankrike, på andra sidan Atlanten.

”Live via satellit”

Bara några få år senare, 1965, skickade NASA upp den första kommersiella TV-satelliten (Intelsat I) i en bana runt jorden. Intelsat I sände sen TV-signaler och annan kommunikation från rymden under fyra år innan den togs ur bruk. Och när vi säger TV från rymden menar vi verkligen TV från rymden. Det var nämligen Intelsat I som gjorde det möjligt för TV-tittare världen över att se månlandningen direkt, ”live via satellit”, hemma i vardagsrummet. Helt plötsligt hade universum blivit betydligt mindre.

Sänder TV från 36 000 kilometers höjd

Idag, över 50 år av teknologisk utveckling senare, har vi tagit konceptet vidare – men med betydligt mer avancerad teknologi i ryggen. Teknologi som gör det möjligt för våra satelliter, som cirkulerar 36 000 km över havet, att skicka direktsändningar från hela världen hem till dig. Var i Sverige du än bor, utan fördröjningar och med 17 gånger större kapacitet än marknätet.

Satellitt

Fördelarna med satellit:

Täckning överallt
Stabila TV-signaler
17 gånger större kapacitet än marknätet
6,08 Mbit/s i bandbredd i snitt per kanal (marknätet har 2,42)
100% HD-kvalitet på alla våra HD-kanaler
57 fulltids HD-kanaler i Sverige (mot marknätets 9)