Joker
© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. TM & © DC Comics.

Oscarsgalan närmar sig Se favoriterna hos oss!

Oscarsgalan närmar sig med stormsteg och nomineringarna är klara och offentliggjorda. Sett till antalet nomineringar (11 st) är Joker den film som på förhand har störst vinstchanser. Konkurrensen är dock som vanligt stenhård! Vilken är din Oscarsfavorit?

Den mörka historien om den misslyckade komikern och clownen Arthur Fleck är utan tvekan årets stora Oscarssnackis. I sin strävan efter att sprida skratt till Gotham Citys invånare blir Fleck istället själv gjord till åtlöje, gång på gång. När bägaren till sista rinner över förvandlas han till alter egot: Jokern. Joaquin Phoenix är nominerad till bästa manliga huvudroll och gör ett makalöst jobb i sin porträttering av den sköra, trasiga och djupt sinnessjuka karaktären Arthur Fleck. Har han inte redan skrivit ett tacktal bör han göra det.

Quentin Tarantino, Hollywood 1969 och två av världens bästa skådespelare. Det kan ju inte gå fel! Leonardo DiCaprio spelar TV-stjärnan Rick Dalton och Brad Pitt hans stuntman Cliff Booth. Ett starkt samspel som utspelar sig mitt under under showbusinessens guldålder, kantad av både stora drömmar och brutal verklighet. Once Upon a Time in Hollywood är actionfylld och finstämd, rå och välpolerad – allt på en gång. Om du gillar "Inglorious Bastards" och "Django Unchained" är den ett måste. Filmen är nominerad till hela tio statyetter, inklusive bästa regi, bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll.

En sensationell berättelse om konsten och livet av mästerregissören Pedro Almodóvar. Antonio Banderas fick pris för bästa skådespelare under filmfestivalen i Cannes, och är även nominerad för bästa manliga huvudroll under årets Oscarsgala. När du ser honom i rollen som den deprimerade och avdankade regissören Salvador Malli kommer du att förstå varför. I Smärta och ära (eller Pain and glory som är filmens originaltitel) ser han motvilligt tillbaka på sitt liv och återupplever såväl starka som smärtsamma barndomsminnen från när han emigrerade med sina föräldrar till en by utanför Valencia. Genom sitt skrivande hittade han en ventil där han kunde få utlopp för alla tuffa livskrav. Men vad händer när pressen tillslut kväver skaparglädjen och ersätter den med tomhet?

Att Toy Story 4 skulle nomineras till bästa animerade film var knappast någon högoddsare. Det är svårt att inte gilla historien om de levande leksakerna som går igenom eld och vatten för varandra och barnet som äger dem. Mindre svårt blir det inte när vi i Toy Story 4 får bekanta oss med den nya lekkamraten "Gaffe", en mycket karismatisk hemgjord plastgaffel med en pågående identitetskris. Är han en riktig leksak med mål och mening i livet, eller är han bara en bit skräp? Med Toy Story 4 lyckas Pixar ännu en gång skapa en varm familjekomedi utan att för den delen tumma på underhållningsvärdet. och filmen kan rekommenderas till alla – oavsett om du har barn eller inte.

Älskar du också att följa stora musikers resor från okända talanger till fullfjädrade stjärnor? Då får du inte missa Rocketman – berättelsen om om Elton John och hans fantastiska resa från de blygsamma barndomsåren till hyllad internationell superstjärna. Filmen är nominerad till priset för bästa originalmusik med låten Love Me Again. Luta dig tillbaka och njut av showen!

Martin Scorsese episka mastodontfilm om den tillbakablickande gangstern Frank Sheeran har hyllats till skyarna. Filmen bjuder på en minst sagt imponerande rollista bestående av bland andra Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci, Anna Paquin och Harvey Keitel. För regin står ingen mindre än Martin Scorsese. Joe Pesci och Al Pacino är båda nominerade till priset för bästa manliga biroll, medan Martin Scorsese är nominerad till prestigepriset bästa regi. Har du ett Netflix-abonnemang? Glöm inte att du kan se på Netflix direkt via din OnePlace-box!